INFORMATIKAI TANÁCSADÁS

Tapasztalatainkkal biztosítani tudjuk, hogy az informatikai fejlesztés sikeres legyen mind az informatikai vezetés, mind az üzleti oldal véleménye szerint. Erősségünk a munkafolyamat-vezérlés alapú megoldások ismerete, továbbá a számlavezetési, számlázási és ügyfélkapcsolat menedzsment (CRM) rendszerek ismerete.

1. Informatikai stratégiák, koncepciók, roadmap-ek kidolgozása

Az IT irányítás egyik meghatározó tényezője az informatikai stratégia. Mivel az informatika a vállalati működés kulcsterülete, ezért az üzleti stratégiai célok megvalósítása jól működő IT nélkül elképzelhetetlen. Ezért tartjuk elengedhetetlennek azt, hogy a vállalatok üzleti stratégiájával kölcsönösen összhangban lévő IT stratégia kerüljön kidolgozásra, hiszen a korszerű információtechnológiai megoldások is visszahatnak az üzleti stratégiára, nemcsak a távlati üzleti célok az IT-re. Vállaljuk komplex IT stratégiák, illetve egyéb IT stratégiai anyagok (koncepciók, roadmap-ek) kidolgozását, a meglévő stratégiák frissítését, illetve a vállalaton belül szélesebb körben történő ismertetését.

2. Informatikai fejlesztési és üzemeltetési folyamatok kialakítása és bevezetése

Az IT szervezetek költséghatékony és jól menedzselhető működésének egyik legfontosabb sarokköve az informatikai fejlesztésekre és az informatikai infrastruktúra üzemeltetésére vonatkozó folyamatok szakszerű megtervezése, működtetése és kontrollja. A korszerű vállaltok IT infrastruktúrája szinte folyamatosan változik, hiszen a piaci verseny újabb és újabb szolgáltatások és termékek bevezetését követeli meg, ez pedig az informatikai támogató rendszerek fejlesztését teszik szükségessé. A jelentős számban végrehajtott IT fejlesztések megkövetelik az IT szervezetek igénykezelési, priorizálási, tervezési, implementálási, tesztelési, üzembe helyezési, hibaelhárítási és támogatási folyamatainak kialakítását, finomhangolását és folyamatos felügyeletét, illetve mérését. Tapasztalt, ITIL képesítéssel rendelkező  tanácsadóinkkal az IT folyamatok átvilágításában, tervezésében (szükség esetén újratervezésében) és bevezetésében állunk ügyfeleink rendelkezésére.

3. Informatikai rendszerek és szállítók kiválasztása

A komplex informatikai beruházások talán legkritikusabb és legkockázatosabb része a megrendelő számára legmegfelelőbb IT megoldás, illetve szállító (rendszerintegrátor) kiválasztása. Általában akkor és úgy kell meghatározó döntést hozni, amikor még korlátozottan állnak rendelkezésre a megalapozott döntéshez szükséges információk. Az ilyen jellegű szakmai és pénzügyi kockázatokat csak körültekintően megtervezett és megfelelő módszerekkel támogatott kiválasztási projekttel lehet csökkenteni. A kiválasztási projektek sikeres előkészítéséhez, végrehajtásához és a végrehajtás szakmai támogatásához felkészült tanácsadóink tudnak támogatást nyújtani.

4. Implementációs projektek menedzsmentje, illetve projektmenedzsment támogatása

Egy komplex informatikai beruházás sikerességét alapvetően meghatározza, hogy mennyire jól tervezett és kontrollált módon történt az implementáció. A sikeres implementáció alapvetően attól függ, hogy mennyire sikerült az informatikai beruházást az előre megtervezett idő, költség és minőségi paraméterek mentén menedzselni. A korszerű projektmenedzsment módszerekkel (gördülő projekttervezés, kockázatmenedzsment, változáskezelés, stb.) jelentősen csökkenteni tudjuk a projekt során felmerülő váratlan eseményeket által okozott károkat (amelyek a körültekintő tervezés ellenére is előfordulnak).

5. Informatikai rendszerekkel kapcsolatos igényfelmérés, követelmény-specifikáció elkészítése

Az informatikai projektek sikerességének egyik záloga a megoldásra vonatkozó igények és követelmények teljes körű, pontos, az IT és az üzleti (megrendelői) oldal számára is egyértelmű megfogalmazása. Ez lényegében egy iteratív tevékenységsort jelent, amely során egyre finomodnak és pontosabbá válnak az informatikai fejlesztésre vonatkozó igények és követelmények. Így az iteráció különböző szakaszaiban olyan döntési pontokat lehet beilleszteni, ahol már a rendelkezésre álló információk birtokában felelősségteljes döntést lehet hozni a továbbhaladás pontos irányáról. Tanácsadóink – számos igényfelmérési és követelmény-specifikálási projekttapasztalattal – készen állnak közepes és nagy komplexitású informatikai projektek előkészítésének támogatására.

6. Informatikai rendszerek implementációja

A Vialto Consulting elsősorban szakmai, módszertani és projektmenedzsment kompetenciákkal rendelkező tanácsadókból áll. Így rendelkezünk mindazokkal a tapasztalatokkal, amely egy szoftverfejlesztési folyamat menedzseléséhez szükségesek. Partnereink bevonásával készek vagyunk informatikai rendszerek fejlesztését, implementálását is vállalni.

7.  Tesztmenedzsment

Az informatikai rendszer bevezetése során számos kockázati tényező merül fel (pl.: a rendszer nem a funkcionális specifikációknak megfelelően működik, teljesítmény problémák jelentkeznek, adatbiztonsági szempontok nem érvényesülnek). Ezeket a kockázatokat jelentősen csökkenteni lehet a tesztelési stratégia és a konkrét tesztelési folyamat (funkcionális, modul, integrációs, regressziós, teljesítmény) kidolgozásával és megvalósításával. A tesztelésen átesett rendszer azonban csak egy összetevője a sikeres rendszerbevezetésnek. Meglévő rendszer kiváltásánál (de általában a teljesen új rendszer bevezetésénél is) nagyon kritikus az adatmigráció megtervezése, tesztelése, különösen akkor, ha nagy tranzakciószámú rendszer bevezetéséről van szó, ahol a rendszer terhelését fokozatosan célszerű növelni. Tanácsadóink számos sikeres rendszer bevezetési projekt (ügyfél-adminisztrációs, CRM, számlázó, számlavezető rendszer, stb.) tesztelési feladatait látták el, melyet önálló szolgáltatásként (is) nyújtunk ügyfeleink részére.

8. Informatikai rendszerek bevezetése, roll-out tervezése, megvalósítása

Komplex informatikai rendszerek bevezetésénél szükséges a bevezetési lépések pontos (akár perces bontásban történő) megtervezése, végrehajtása. Ezen feladatok terjedelme az adott rendszer komplexitásától, az integrációs mélységtől, a migrálandó adatok mennyiségétől és minőségétől is függ. Ezen szolgáltatásunk keretében vállaljuk a bevezetési lépések pontos megtervezését, a teljes folyamat szakmai felügyeletét, koordinálást.

További szolgáltatásainkat MEGNÉZHETED ITT!
Scroll to Top

Kérjük, add meg email címedet a tartalom letöltéséhez!

Kérjük, add meg email címedet a tartalom letöltéséhez!

Webinárium megtekintése és tanulmány letöltése

A folyamatmenedzsment helyzete a hazai nagyvállalatoknál

Az űrlap kitöltése után e-mailben küldjük ki a webinárium linkjét és a tanulmányt.

Webinár - A folyamatmenedzsment helyzete a hazai nagyvállalatoknál

Név(Kötelező)
Kérjük céges e-mail címet használjon!
Hírlevélre feliratkozás
Hozzájárulás(Kötelező)