Folyamatbányászat (Process mining)

Üzleti folyamatok elemzése és optimalizálása,
költséghatékonyság, adatvezérelt döntéshozatal

Üzleti folyamatok elemzése és optimalizálása, költséghatékonyság, adatvezérelt döntéshozatal
A szervezetek hatékony működése, ügyfeleik kiszolgálásának magas minősége és alacsony átfutási idő biztosítása mind-mind korszakokon átívelő célok. Mint minden korban, a szervezeteknek nem csak a működési folyamatok terén és a szervezeti felépítésben, hanem a működés optimalizálását támogató módszerek és eszközök tekintetében is meg kell találnia azt, amely a legjobb eredményt nyújtja számára, megfelelve az aktuális kor lehetőségeinek és kihívásainak. A digitalizáció korában a hatékonyságnövelés egyik leggyorsabb és leginnovatívabb módja a folyamatbányászat, amely az informatikai rendszerekkel megtámogatott folyamatok valós lefutásáról és így, a folyamati optimalizációban rejlő fejlesztési lehetőségekről ad gyors, alátámasztható és átlátható képet.

Kiknek ajánljuk folyamatbányász szolgáltatásunkat?

Azoknak a szervezeteknek ajánljuk a folyamatbányászatot, ahol a vizsgálandó folyamat végrehajtása informatikai rendszerrel támogatott, és kellő számú eset áll rendelkezésre a folyamatok elemzéséhez.

A módszer olyan esetek elemzésére lett kitalálva, amelyek magukban rejtik a központosított folyamatlefutásoktól esetlegesen nagy számban eltérő feladatvégzést, amelyek az esetek nagy részében túlmunkát, ezáltal jelentős többlet költséget is jelenthetnek a vállalat számára illetve ronthatják a nyújtott ügyfélélményt. Ennek fényében a folyamatbányászat (leginkább, de nem kizárólagosan) ideális megoldás:

 • pénzügyi-számviteli
 • beszerzési
 • gyártási
 • IT szolgáltatásmenedzsment
 • ügyfélkapcsolat-menedzsment
területek fejlesztésére és segítségével könnyedén megtámogatható a
 • szolgáltatóközpontok hatékony működése
 • szervezetek működési kiválóságának elérése
 • belső ellenőrzés, audit folyamat
 • robot vezérelt folyamatautomatizálás
 • vállalatirányítási rendszer harmonizálás
 • sztenderd működésnek való megfelelőség ellenőrzése
Ezenfelül a folyamatbányászat kivételes lehetőség lehet olyan vállalatok számára is, akiknek a standard folyamatoktól való gyakori eltérést a „túlzottan” testreszabott támogató IT rendszereik okozzák.

A Vialto Consulting és a folyamatbányászat

30+ sikeres projekt

Piacvezető technológia

Kimagasló szakértelem

Cégünk – igazodva a gazdaság digitalizációjának hatásaként megjelenő új irányzatokhoz és lehetőségekhez – 2018 eleje óta kínál folyamatbányászati szolgáltatásokat.

A Celonis egyedüli magyarországi partnereként hozzáférést biztosítunk a leghatékonyabb folyamatbányászati eszközhöz is. A Celonis az üzleti transzformációs szoftver megoldások piacvezetőjeként egy innovatív, intelligens üzleti felhő megoldással segíti a vállalatokat, hogy gyorsan átlássák és fejleszteni tudják üzleti működésüket. Ez a folyamatbányászati szoftver olyan nagy szervezetek hatékony üzleti transzformációját, nagymértékű költségcsökkentését és javuló ügyfélélmény elérését támogatta világszerte, mint a Siemens, a GM, az Airbus és a Vodafone.

Kiemelt projektjeink

MOL IT szolgáltatásmenedzsment-fejlesztés a Celonis bevezetésével

A Celonis széles körű használatával sikerült javítani a folyamatokat és növelni a működési hatékonyságot

MVM projekt

Suspendisse potenti. Sed egestas, ante et vulputate volutpat

OTP projekt

Suspendisse potenti. Sed egestas, ante et vulputate volutpat

A folyamatbányászat előnyei

Célunk, hogy a folyamatbányászat korszerű módszerét elterjesszük a magyarországi szervezetek körében, és így hozzájáruljunk digitalizációjukhoz, működésük hatékonyságnöveléséhez és költségcsökkentéséhez, valamint az általuk kínált ügyfélélmény növeléséhez.

A sikeresen befejezett projektjeink eredményei alapján eltökélten hiszünk abban, hogy a folyamatbányászati módszerekkel – a hagyományos folyamat elemzési módszernél – szignifikánsan rövidebb idő alatt, hatékonyabban és teljes körűen lehet olyan elemzéseket végrehajtani, amelyek segítségével

 • jelentős fejlesztési potenciál beazonosítása,
 • hatékonyság növelés és
 • költségcsökkentés érhető el.

A Vialto Consulting folyamatbányászati projektjeinek eredményeképpen kijelenthető, hogy egyes folyamatok elemzésének végrehajtásával – nagyvállalati környezetben, folyamatok lefutásának felgyorsításával, a szükségtelen (pl. ismételt) folyamatlépések számának csökkentésével – akár több százmilliós nagyságrendű fejlesztési potenciál is beazonosítható.

A nemzetközi tapasztalatok alapján a Celonis megoldásának használatával:

 • a folyamatköltség átlagosan 25%-al,
 • míg a folyamatok átfutási ideje 37%-al csökkenthető,
 • emellett elérhető a működés teljes transzparenciája és 100%-os megfelelősége a szabályozásoknak.

Érdekel folyamatbányász szolgáltatásunk?

Folyamatmenedzsment és folyamatbányászat felmérés

Ingyenes önértékelési kérdőív magyar szervezetek számára

Ügyfeleink

Mi a folyamatbányászat (azaz a Process Mining)?

A folyamatbányászat olyan, az informatikai rendszerekben rögzített digitális lábnyomok (napló állományok) elemzésén alapuló módszer, amely akár valós időben, akár off-line adatbetöltésen alapulva elemzi a folyamatok lefutását.
A módszer alkalmas:
 • a lefutási ágak teljes körű azonosítására,
 • a rejtett folyamat problémák, a nem hatékony, ismételt, többszörös vagy fölöslegesen több munkatárs általi munkavégzés felderítésére,
 • illetve az ügyfélélményt kiemelten befolyásoló problémák és a működési kockázatokat jelentő tevékenységek azonosítására.

 • A folyamatbányászat – ellentétben a hagyományos folyamat felmérési gyakorlattal – minden egyes folyamat lefutási ág vizsgálatával nyújt betekintést a folyamatok valós lefutásába, és tényszerűen számosított adatok alapján mutatja meg azokat a pontokat, ahol a folyamatok lefutása javítható, ezáltal hatékonyságuk növelhető és a folyamatlefutásból fakadó veszteségek csökkenthetőek, az ügyfélélmény javítható, továbbá a digitalizáció és automatizáció szintje növelhető.

  Hogyan zajlik a folyamatok elemzése?

  A folyamatbányászat alapja a vizsgálandó folyamat meghatározása után a folyamat értelmezése, a folyamatban szereplő lépések (tevékenységek) beazonosítása. Az ily módon megismert folyamat informatikai rendszerben való leképezésének vizsgálata és a szükséges adatok kinyerése után az adattáblák a folyamatbányászati eszközbe kerülnek betöltésre. A személyes / bizalmas adatokat tartalmazó adatmezőket – szükség szerint, a szervezet döntése alapján – a kinyeréskor a kinyerést végző munkatársaknak titkosítania (pszeudonimizálni) kell. Az adatok rendszerbe való betöltése után a folyamatbányászati eszköz kész az elemzések elvégzésére és a rendszer által biztosított számtalan módon való megjelenítésére.

  A folyamatbányászati eszköz lehetőségei alapján a betöltött adatok szűrhetőek, listázhatóak, sorba rendezhetőek, illetve a rendszer tulajdonságából fakadóan az elemzés tartalmi szinten tetszőlegesen mélyíthető / lefúrható. A rendszer elemzési és megjelenítési lehetőségeinek köszönhetően különböző nézetekben is meg tudja jeleníteni az eredményeket, és ez a megjelenítési sokszínűség támogatja a gyökérokok beazonosítását, vizualizációját is. Az elemzések számosított eredménye alapján a fejlesztési potenciál a rendszerben egyértelműen számszerűsíthető és alátámasztható, valamint nagyon látványosan bemutatható.

  A rendszer alkalmas a szervezet által meghatározott jelenlegi (elvárt AS-IS) folyamathoz viszonyított megfelelőség mértékének elemzésére és mérésére (a vizsgált esetek megfelelősége alapján), és meghatározza azokat a gyökér okokat, amelyek miatt a betöltött esetek eltérnek az elvárt folyamat végrehajtástól.
  A korszerű folyamatbányászati rendszerekben lehetőség van a forrásrendszer és az adatbányászati rendszer on-line összekötésére is, amely az elemzések folyamatos végrehajtására is lehetőséget nyújt. A folyamatbányászati eszközök, az elemzési adatokon alapulóan akár on-line folyamat monitorozásra is alkalmasak, és képesek riasztást küldeni az egyes esetekkel kapcsolatos speciális teendőkről.

  További szolgáltatásaink

  PROJEKT, PROGRAM ÉS PORTFÓLIÓ MENEDZSMENT

  IT SZOLGÁLTATÁS MENEDZSMENT

  Stratégiai tanácsadás

  Scroll to Top

  Kérjük, add meg email címedet a tartalom letöltéséhez!

  Kérjük, add meg email címedet a tartalom letöltéséhez!

  Webinárium megtekintése és tanulmány letöltése

  A folyamatmenedzsment helyzete a hazai nagyvállalatoknál

  Az űrlap kitöltése után e-mailben küldjük ki a webinárium linkjét és a tanulmányt.

  Webinár - A folyamatmenedzsment helyzete a hazai nagyvállalatoknál

  Név(Kötelező)
  Kérjük céges e-mail címet használjon!
  Hírlevélre feliratkozás
  Hozzájárulás(Kötelező)