November 3-án megrendelésre került egy Vialto Consulting „Támogatás az e-mezőgazdasághoz Azerbajdzsánban: innovatív és hatékony agrárpolitikai irányítás a magasabb termelékenység és versenyképesség érdekében” című cikkben, az EU finaszírozású projektjének záró konferenciája és a bakui Hilton Hotelben.

A PROJEKT ÖSSZEFOGLALÁSA

Az Azerbajdzsán Köztársaság kormánya e-mezőgazdaságra vonatkozó kezdeményezésének támogatásával folytatva az Európai Unió küldöttsége és az Azerbajdzsáni Köztársaság Mezőgazdasági Minisztériuma 2015-ben elindította a fenti technikai segítségnyújtási projektet. A projekt megvalósítására a tanácsadó a magyarországi Vialto Consulting Ltd. volt, konzorciumban az AGROTEC SpA-val, az Agrárgazdasági Kutatóintézettel, a Litván Nemzeti Kifizető Ügynökséggel és a SEFT Consulting Kft-vel.

A projekt célja egy olyan fejlett igazgatási és ellenőrzési rendszer kidolgozása volt, amely javítja a mezőgazdasági támogatások kezelésének hatékonyságát és átláthatóságát. A rendszer egyéb mezőgazdasági adatbázisokkal együtt megbízható adatokat szolgáltatott az agrárpolitika kialakításában és a szakpolitikai hatások felmérésében – azzal a céllal, hogy javítsa az agrárium versenyképességét és az életminőséget Azerbajdzsán vidéki területein. Az e-mezőgazdaság kulcsfontosságú eleme a kormány agrárstratégiájának és szélesebb körű politikájának, amely tovább erősíti a gazdaság ígéretes nem olajágazatait.

A 24 hónapos projekt uniós finanszírozása 1,24 millió eurót tesz ki. A projekt a jelenlegi EU – Azerbajdzsán együttműködési keret keretében a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés területén kidolgozott tevékenységek egy része.

A Földművelésügyi Minisztérium és az EU tagállamai szakértői között a Vialto Consulting és konzorciumi partnerei által biztosított kétéves szoros együttműködés után a projekt november elején fejeződött be, amelynek legfontosabb eredményei voltak :

  • Az azerbajdzsáni helyzetben elfogadott legjobb uniós gyakorlatokon alapuló új információs ISSP rendszer a támogatások igazgatásához és ellenőrzéséhez;
  • 5 kísérleti irodában elkészítették és bevezették az új MoA regionális irodahálózatának eljárási és e-mezőgazdasággal kapcsolatos funkcióinak kézikönyveit;
  • Kidolgozták és kiképezték az új eljárásokat és technikákat a támogatási kérelmek helyszíni ellenőrzésére / ellenőrzésére a műholdas technológiával;
  • Dedikált IKT-stratégia, megfelelő tervekkel a további fejlesztésekre és az e-mezőgazdaság megvalósítására a következő években, beleértve a rendszer kiépítését a régiókban;
  • A készülő Vidéki Üzleti Információs Rendszerhez (RBIS) és a GIS Portálhoz kidolgozták a műszaki specifikációkat. Az RBIS fokozza a mezőgazdasági piaci információáramlást a mezőgazdasági termelők és a minisztérium számára, a GIS portál pedig megosztja a rendelkezésre álló digitális téradatokat más kormányzati ügynökségekkel, minisztériumokkal és a magánszektorral.
  • Az ország egész területére kiterjedő új termékeket, például a kiváló minőségű ortofotókat, az új légi és műholdas képeket a MoA fejlesztette ki az EU műszaki segítségnyújtási szakértőinek felügyelete alatt. A szakértők átadták az ezen digitális adatok – például ortofotók, képzeletbeli légi / műholdas – kifejlesztésére és fenntartására vonatkozó ismereteket is, különös tekintettel a hasznosított mezőgazdasági területekre;
  • A kedvezményezett kapacitásának megerősítése érdekében elkészítették a nagy nemzeti IKT-rendszerek tesztelési / ellenőrzési és validálási eljárásait;
  • Mivel az új IKT-rendszereket folyamatosan karbantartani kell, az ilyen jellegű frissítésekhez szükséges, a nemzetközi gyakorlatokon alapuló szabványokat átadták a MoA-nak;
  • Mivel a modern EU-kormányok állandó on-line adatmegosztást / -cserét folytatnak, egy e-kormányzati megoldáson belül, ezért kidolgozták az adatmegosztásra / -cserére vonatkozó intézményi megállapodások sablonjait, beleértve a technikai protokollokat, és a külsőleg összegyűjtött adatismeretek speciális minőség-ellenőrzési módszertanát. biztosítani.

 

A ZÁRÓ KONFERENCIA

A projekt záró konferenciáját 2017. november 3-án tartották az azerbajdzsáni HILTON Bakuban. Az eseményt Heydar Asadov mezőgazdasági miniszter és az EU azerbajdzsáni küldöttségének vezetője, Kestutis Jankauskas nagykövet nyitotta meg.

Beszédében megjegyezve, hogy Azerbajdzsán mezőgazdaságának komoly átalakulása van, Jankauskas nagykövet hangsúlyozta, hogy az Európai Unió kész továbbra is pénzügyi és konzultatív támogatást nyújtani Azerbajdzsánnak ezen irány fejlesztése érdekében.

A megnyitó beszédeket követően Ilham Bayramov, a Földművelésügyi Minisztérium kabinetfőnöke tartott előadást az e-mezőgazdaság információs rendszerének létrehozásáról. 

A kabinetfőnök előadása után a Projekt eredményeit a Vialto Consulting szakemberei ismertették, majd egy Technikai Szeminárium következett, ahol a Vialto Consulting szakértőinek közreműködésével bemutatták a Projekt technikai részleteit. és más érdekelt felekkel.

Reggeli megbeszélés a legfontosabb képviselők között az EU küldöttsége és a Földművelésügyi Minisztérium között

A vártnál lényegesen több résztvevő érkezett és élvezte a konferenciát

Heydar Asadov földművelésügyi miniszter nyitóbeszéde

Délután technikai szemináriumot tartottak

Ilham Bayramov, a Földművelésügyi Minisztérium kabinetfőnökének sajtónyilatkozata

Kestutis Jankauskas, nagykövet, az Európai Unió azerbajdzsáni küldöttségének vezetője sajtónyilatkozata

A csapat tagjai hozzájárulnak a projekt sikeres megvalósításához

Kategóriák

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top

Kérjük, add meg email címedet a tartalom letöltéséhez!

Kérjük, add meg email címedet a tartalom letöltéséhez!

Webinárium megtekintése és tanulmány letöltése

A folyamatmenedzsment helyzete a hazai nagyvállalatoknál

Az űrlap kitöltése után e-mailben küldjük ki a webinárium linkjét és a tanulmányt.

Webinár - A folyamatmenedzsment helyzete a hazai nagyvállalatoknál

Név(Kötelező)
Kérjük céges e-mail címet használjon!
Hírlevélre feliratkozás
Hozzájárulás(Kötelező)