English Македонски

Az Év Esetoldója verseny 2015

Immáron második alkalommal került megrendezésre Az Év Esetoldója verseny a CaseSolvers és a Vialto Consulting közös rendezésében, melyre az év során a különböző esettanulmányi versenyeken legjobban teljesítő diákok kerültek meghívásra.

Az idei döntő esetét – mely során egy 2024-ben Budapesten megrendezésre kerülő Olimpia kapcsán a közlekedéshez kapcsolódó szervezési, szervezeti, finanszírozási és kommunikációs kihívásaira kellett megoldást találniuk a diákoknak – valamint helyszínét a Budapesti Közlekedési Központ szolgáltatta. A zsűri elnöke Dr. Dabóczi Kálmán a BKK vezérigazgatója volt, tagjai pedig Siklós Jenő, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese, Frischmann Gábor, a Vialto Consulting partnere, valamint Jenei Miklós, az Index újságírója voltak.
A döntőt – honlapunk számára – Frischmann Gábor, a Vialto Consulting zsűritagja értékelte, aki tanácsadói oldalról közelítette meg a versenyzők teljesítményét.

Mennyire volt reális az eset, mennyire hasonlított egy Vialto-s projekthez?
Úgy gondolom, hogy a szervezők nagyszerű munkát végeztek, a BKK és a CaseSolvers is, külön szeretném kiemelni Balogh Levente Vialto-s kollégám munkáját, aki nagyon sokat fáradozott, hogy ez az együttműködés ismét létrejöjjön és a verseny ismét megrendezésre kerüljön.
Az egész szituáció, a résztvevők beosztása is igen jól mintázta a valóságot. Jellemző a tanácsadói környezetre, hogy hirtelen az ember egy új csapatban találja magát, ahol rövid idő áll rendelkezésre az összecsiszolódásra és rögtön nyomás alatt teljesíteni kell, megfelelni az ügyfél elvárásainak.
Mindegyik prezentáció magas színvonalú volt, mind tartalmi, mindprezentációs-technikaiszempontból megállnák a helyüket egy való szituációban. Látszott, hogy a résztvevők komoly rutinnal rendelkeznek és valóban a jövőbeli tanácsadók krémje gyűlt össze e versenyre.
Az Olimpia is egy remek témaválasztás volt, egy olyan rendezvény, melyet mindenki a magáénak tudott érezni és közben a diákok elengedhették fantáziájukat is.

 Mondanál esetleg 1-2 példát, hogy mi tetszett leginkább?
Érdekes volt, hogy mindegyik csapat máshogy közelítette meg a feladatot. Volt, aki az egész komplex problémakört elemezte, és egy stratégia szintű, top-down elemzést végzett, volt, aki néhány induló koncepcióból egészen konkrét ötleteket dolgozott ki.
Nagyon tetszett az a megközelítés, hogy az egész Olimpiát Budapest egyik fő látványosságára a Dunára hegyezték ki, figyelembe véve a lehetséges helyszínekként megjelölt a Csepel-, Margit- Óbudai szigeteket, valamint a Világbajnokságra már épülő Dagály fürdőt.Javaslat hangzott el az érkező vendégeknek a helyszínekhez közel, a Dunán kikötő szállodahajókon történő elszállásolására, de a Duna, mint egyik fő lehetséges szállítási útvonal és budapesti specialitás, mindegyik prezentációban megjelent.
Többször is elhangzott, hogy egy ekkora esemény ne csak a turisták élménye legyen, hanem az itt lakók is jól érezzék magukat. Az Olimpiára beszerzésre kerülő közlekedési eszközök, fejlesztések hasznosíthatóak legyenek egyéb célokra is, és az infrastrukturális beruházások, közösségi közlekedésfejlesztés ne csak az Olimpiát szolgálja ki, hanem integrálódjon egy egységes városfejlesztési tervbe.

Mit tanácsolnál, miben tudnának még fejlődni a résztvevő diákok?
A megmérettetés előtt a versenyzőknek egy hetük volt felkészülni és anyagot gyűjteni a témában. Talán érdemes lett volna még inkább belemélyedni a már jelenlegis futó fejlesztésekbe. A budapesti közlekedés jelenleg is folyamatosan fejlődik, gondolok itt a buszállomány alacsonypadlós járművekre való cseréjének 2018-ig, vagy az elektronikus jegyrendszer bevezetésére. Ezek a tervek az Olimpia nélkül is megvalósulnak, így amikor egy 8-9 éves időszakra kell előre tervezni, ezeket mind figyelembe kell venni. És van még egy terület, ahol minden csapat kicsit „naivan” közelítette meg a kérdést: az egyes fejlesztések forrásigényét sok esetben akár több nagyságrenddel is alul becsülték… De hát ez olyan kérdés, amiben elengedhetetlen a valós „élettapasztalat”.

Szerinted miért hasznos részt venni ilyen versenyeket?
Két fő célja van az ilyen rendezvényeknek. Az egyik, hogy a hallgatók élesben kipróbálhassák magukat és felkészülhessenek a valós életre, milyen is egy tanácsadó bőrébe bújni 1-2 napra.
A másik, hogy a fiatalok a maguk sajátos szemléletével valóban tudnak új ötleteket is behozni az adott szakmába, olyanokat, melyek a már régóta az adott területen tevékenykedő társaságnak már nem is jutnak az eszébe, és ezeknek komoly hozzáadott értéke is lehet.
Ha Budapest valóban megpályáz egy ilyen hatalmas projektet - a jelenlévő zsűriben mindenkivel egyetértettünk -, akkor mindenképp érdemes lenne bevonni a fiatalokat az előkészítésbe, helyük lenne a csapatban. Egy ekkora rendezvény sikeréhez, mely megváltoztatná Budapest és az egész Ország megítélését a világban, az egész tanácsadói szakma hozzá tudna járulni, kezdve a legfrissebb generációval!