English Македонски

Véradás 2011

„Adj vért és ments meg három életet!" 

Örömünket lelni a jótékonykodásban: a Vialtonál immár hagyomány. A korábbi években hol feltűrtük ingujjunkat és játszóteret építettünk, hol tudásunkkal segítettünk másokat, hol pedig adományokkal járultunk hozzá ahhoz, hogy könnyebb legyen a rászorulóknak.  „Jutalmunk" minden esetben sok kedves, őszinte mosoly volt. Idén úgy döntöttük, egy olyan célt támogatunk és terjesztünk ügyfeleink, partnereink körében is, ami az egész társadalmat érinti: a véradást.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai 2011. december 1-jén a Vialto irodájában állították fel alkalmi véradó központjukat, ahol arra kértük kollégáinkat, családjaikat, barátaikat és ügyfeleiket, hogy csatlakozzanak hozzánk, és adjanak vért, amellyel akár három másik ember életét is megmenthetik.


A véradásról

Definíció szerint a véradás az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.

  • A vér sejteket, (vörös és fehérvérsejt, vérlemezkék) és plazmát tartalmaz, mely a vér folyékony része.
  • Véradó lehet mindenki, aki egészséges betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg.

A véradás menete:

  1. Nyilvántartásba vétel: megadjuk a személyi adatainkat, kitöltenek velük egy egészségügyi kérdőívet. Ehhez a személyinkre és ez EREDETI TAJ kártyára van szükségünk. (Fontos: adminisztratív okokból a fénymásolat nem jó!)
  2. Elfogyasztunk egy-két pohár teát, hogy a leadandó folyadékot előre pótoljuk a szerveztünkben. (Egyebek mellett azért is fontos a véradás előtti folyadékfogyasztás, mert segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában és, ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel.)
  3. Laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik. 
  4. A lehetőségeinkhez képes kényelmesen elhelyezkedünk a vérvételi ágyon. 
  5. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért. A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (ami éppen pont egy egység [1E]), illetve egy keveset a későbbi vizsgálathoz mintacsövekbe.
  6. Még 5 perc pihenő!
  7. Alapértelmezett része a véradásnak a szűrővizsgálat, amiért önmagában megéri: a véradás után a mintacsövekbe levett vért a minden alkalommal kivizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott vért. A kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás.

A véradás mindennel együtt nagyjából 30-45 percet vesz igénybe. A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet.

További információk a véradásról elérhetők a Magyar Vöröskereszt oldalán: www.veradas.hu

"Adj vért és ments meg három életet!"